Deltawerken

De Deltawerken zijnberoemd in de wereld…

Nederland ligt voor meer dan de helft onder de zeespiegel. Voor ieders veiligheid zijn de Deltawerken gebouwd om herhaling van de watersnoodramp van 1953 te voorkomen. Bij Deltapark Neeltje Jans kun je de geschiedenis opnieuw meemaken: Van de watersnood tot en met de bouw van de Deltawerken.

Exposities, films en de bezichtiging van de dam geven je een indruk van de enorme kracht van het water. Zelfs vanuit Amerika komen gasten de Stormvloedkering bezoeken. Dagje uit? Kom naar het leukste waterpark van Nederland, Deltapark Neeltje Jans in Zeeland.

 

 

Film Delta-Finale en Ramp ’53

De film Delta-Finale toont beelden van de catastrofale ramp van 1953 en informeert over de bouw van de stormvloedkering. Bij de keuze van een stormvloedkering speelde de groeiende aandacht voor milieu en schelpdierculturen een hoofdrol. De film is altijd Nederlands gesproken en kan op aanvraag worden vertoond in andere talen als Duits, Engels en Frans.

Fragmenten uit de film ‘Delta Finale’

U kunt hier een serie fragmenten uit de film Delta Finale bekijken met Windows Media Player.

  • Hoge kwaliteit (ADSL/Kabelverbindingen)
  • Gemiddelde kwaliteit
  • Lage kwaliteit (ISDN verbindingen)

Stormvloedkering

Zeeland ligt voor een groot deel op of onder de zeespiegel. In 1953 waren de dijken slecht en laag. De kans op een overstroming was toen 1 x per 80 jaar. Dankzij de stormvloedkering is die kans nu minder dan 1 x per 4.000 jaar. Benut je kans om dit bouwwerk van binnen en buiten te bezoeken. Beton met een garantie van 200 jaar omringt je, stalen deuren van 45 meter breed verheffen zich en het getij raast onder je door. Hier moet je geweest zijn, dit moet je gezien hebben!

Het Deltaplan

Al voor de Ramp van ’53 bestaan er plannen voor de afsluiting van de zeearmen. De watersnood versnelt echter de planvorming en uitvoering. In 1955 ligt het Deltaplan op tafel. Volgens het Deltaplan worden de belangrijkste zeegaten in het Zuidwesten van Nederland afgedamd. Alleen de open zeeverbindingen met Rotterdam en Antwerpen moeten gehandhaafd blijven. Naast het vergroten van de veiligheid is ook een verbetering van de zoetwaterhuishouding een doelstelling van het Deltaplan.

In 1957 wordt de Deltawet door het parlement aangenomen. De uitvoering wordt voortvarend aangepakt: de Deltawerken zijn begonnen.