Deltawerken

De Deltawerken zijn beroemd in de wereld…

Nederland ligt voor meer dan de helft onder de zeespiegel. Voor ieders veiligheid zijn de Deltawerken gebouwd om herhaling van de watersnoodramp van 1953 te voorkomen. Bij Deltapark Neeltje Jans kun je de geschiedenis opnieuw meemaken: Van de watersnood tot en met de bouw van de Deltawerken.

Exposities, films en een exclusieve rondleiding* van de dam geven je een indruk van de enorme kracht van het water. Zelfs vanuit Amerika komen gasten de Stormvloedkering bezoeken. Dagje uit? Kom naar het leukste waterpark van Nederland, Deltapark Neeltje Jans in Zeeland.

*Bij uitzondering en onder begeleiding van een deskundige gids is het mogelijk om de stormvloedkering van binnen te bekijken. Klik hier voor meer informatie over de voorwaarden en prijzen.

Extra:

Op vrijdag 8, 15 en 22 maart kunt u tegen een gereduceerd tarief van € 7,50 p.p. onder begeleiding van een deskundige gids de stormvloedkering bezoeken. Dit betreft alleen een bezoek aan de kering, een bezoek aan het park is niet inbegrepen. U kunt dit speciale bezoek reserveren (verplicht tot 1 dag vooraf) via tel. + 31 (0)111 655 663 of een mail sturen naar [email protected]

De rondleidingen op deze dagen beginnen om 14:30 uur en starten vanaf het hoofdgebouw van Deltapark Neeltje Jans. (parkeren gratis). Zorgt u ervoor dat u 15 minuten vooraf aanwezig bent.

Delta Experience (nieuw)

Het Deltapark Neeltje Jans ligt aan de voet van de allergrootste stormvloedkering ter wereld. Wat is het verhaal achter dit immense bouwwerk? In de recent tot stand gekomen Delta Experience beleeft u de historische achtergrond van het Nederlandse gevecht tegen het water op een innovatieve, toegankelijke en levendige manier.

De Delta Experience is een indrukwekkende 4D animatie in een panorama die de bezoeker de allesverwoestende kracht van het water laat ervaren. Het is het verhaal van de grootste naoorlogse natuurramp in Nederland. De bezoeker krijgt een indruk van wat zich afspeelde in Zeeland in de nacht van 31 januari 1953. Een historische gebeurtenis waar geen beelden van bestaan. Zie en ervaar hoe de golven van de Noordzee delen van Nederland wegvagen.

Als de storm gaat liggen, verschijnt een waterval van archiefbeelden. Je ziet de schade van de ramp, maar ook de daaropvolgende wederopbouw van Zeeland en de bouw van de Deltawerken. De educatieve voorstelling waarschuwt de bezoeker voor de dreiging van het water: zullen de Deltawerken ons in de toekomst ook nog kunnen beschermen?

Trailer Delta Experience

Stormvloedkering
Zeeland ligt voor een groot deel op of onder de zeespiegel. In 1953 waren de dijken slecht en laag. De kans op een overstroming was toen 1 x per 80 jaar. Dankzij de stormvloedkering is die kans nu minder dan 1 x per 4.000 jaar. Deltapark Neeltje Jans bied u de unieke mogelijkheid om dit bouwwerk van binnen en buiten te bezoeken*. Beton met een garantie van 200 jaar omringt je, stalen deuren van 45 meter breed verheffen zich en het getij raast onder je door. Hier moet je geweest zijn, dit moet je gezien hebben!

*Bij uitzondering en onder begeleiding van een deskundige gids is het mogelijk om de stormvloedkering van binnen te bekijken. klik hier voor meer informatie over de voorwaarden en prijzen.

Film Delta-Finale en Ramp ’53

De film Delta-Finale toont beelden van de catastrofale ramp van 1953 en informeert over de bouw van de stormvloedkering. Bij de keuze van een stormvloedkering speelde de groeiende aandacht voor milieu en schelpdierculturen een hoofdrol. De film is altijd Nederlands gesproken en kan op aanvraag worden vertoond in andere talen als Duits, Engels en Frans.

Fragmenten uit de film ‘Delta Finale’

U kunt hier een serie fragmenten uit de film Delta Finale bekijken met Windows Media Player.

Het Deltaplan

Al voor de Ramp van ’53 bestaan er plannen voor de afsluiting van de zeearmen. De watersnood versnelt echter de planvorming en uitvoering. In 1955 ligt het Deltaplan op tafel. Volgens het Deltaplan worden de belangrijkste zeegaten in het Zuidwesten van Nederland afgedamd. Alleen de open zeeverbindingen met Rotterdam en Antwerpen moeten gehandhaafd blijven. Naast het vergroten van de veiligheid is ook een verbetering van de zoetwaterhuishouding een doelstelling van het Deltaplan.

In 1957 wordt de Deltawet door het parlement aangenomen. De uitvoering wordt voortvarend aangepakt: de Deltawerken zijn begonnen.