Ervaar zelf de verwoestende kracht van het water

De Delta Experience

Het Deltapark Neeltje Jans ligt aan de voet van de allergrootste stormvloedkering ter wereld. Wat is het verhaal achter dit grootse bouwwerk? In de Delta Experience beleef je het historische verhaal van het Nederlandse gevecht tegen het water op een innovatieve, toegankelijke en levendige manier.

Trailer Delta Experience

4D Animatie
De Delta Experience is een indrukwekkende 4D animatie in een panorama die je de allesverwoestende kracht van het water laat ervaren. Het is het verhaal van de grootste naoorlogse natuurramp in Nederland. Je krijgt een indruk van wat zich afspeelde in Zeeland in de nacht van 31 januari 1953. Een historische gebeurtenis waar geen beelden van bestaan. Zie en ervaar hoe de golven van de Noordzee delen van Nederland wegvagen.

Als de storm gaat liggen, verschijnt een waterval van archiefbeelden. Je ziet de schade van de ramp, maar ook de daaropvolgende wederopbouw van Zeeland en de bouw van de Deltawerken. De educatieve voorstelling waarschuwt de bezoeker voor de dreiging van het water: zullen de Deltawerken ons in de toekomst ook nog kunnen beschermen?

In het hoofdgebouw van Deltapark kun je naast de “Delta Experience” ook de Expo “Ramp 1953” ,de film over deze catastrofale ramp van 1953 en de Delta Expo bekijken.

Ramp 1953

Zoals je waarschijnlijk wel weet, werd het Zuidwesten van Nederland in 1953 getroffen door een enorme ramp. In de nacht van 31 januari op 1 februari stormde het heel hard. Het zeewater kwam daardoor erg hoog. Zo hoog dat het op een heleboel plaatsen over de dijken heen spoelde. Daardoor kwamen er gaten in de dijken. Het water kon zo naar binnen stromen. De laaggelegen polders kwamen onder water te staan. Honderden mensen verdronken. Andere konden zich met bootjes redden. Of ze gingen op zolder of zelfs op het dak zitten, wachtend op hulp.

Veel eilanden liepen onder water; op veel plaatsen kun je nog sporen van die ramp tegenkomen. Vooral op Schouwen-Duiveland. Dat eiland werd heel erg getroffen.

In de expo “Ramp 1953” vertellen ooggetuigen in geluids- en beeldfragmenten van hun schokkende ervaring in de koude februari-nacht van 1953. Mensen verloren al hun bezittingen en treurden om de 1836 slachtoffers. Expo “Ramp 1953” is geen technisch overzicht, maar een menselijk verslag, samengesteld aan de hand van gesprekken met familieleden van slachtoffers, redders en politici uit die tijd, aangevuld met authentieke radioverslagen.

Delta Experience & Ramp ’53

Deel Neeltje Jans
met je vrienden!

Volgende show: 13:30 uur - Dolfijnenshow
Op dit moment: Actueel weerbeeld als pictogram 22 °C