De zeezoogdieren

van Deltapark Neeltje Jans

Californische zeeleeuw

Bij Deltapark Neeltje Jans wonen drie Californische zeeleeuwen, genaamd Jack, Levi en Clint.

Wat is een zeeleeuw?

Een zeeleeuw is net als de mens, de olifant en de hond of kat die je misschien thuis hebt een zoogdier. Dat betekent dat zeeleeuwen een skelet hebben. Ze zijn warmbloedig met een temperatuur van ongeveer 37 graden. Ook hebben zeeleeuwen net als mensen longen en niet zoals vissen kieuwen. Ze moeten dus boven water adem halen. Zeeleeuwen kunnen wel veel langer onder water blijven dan jij en ik, verschillend per soort 15 min tot wel een half uur.

Een zeeleeuw heet zeeleeuw omdat de mannetjes net als leeuwen lange haren in hun nek hebben. En al lijkt de zeeleeuw niet op de hond bij jullie thuis of op de hond van de buren, een baby van de zeeleeuw noem je net als een baby bij de gewone hond: een pup.

Er zijn 15 verschillende soorten zeeleeuwen en zeeberen! Degene die jij waarschijnlijk het beste kent is de Californische zeeleeuw, deze soort woont dus ook bij ons. Het is een soort die ook veel wordt gehouden in andere dierentuinen en dolfinaria. In het wild leeft deze soort rond de Californische kust.

Dik en zwaar

Een zeeleeuw is goed aangepast aan het leven in de zee. Zeeleeuwen zijn goed gestroomlijnd, zo glijden ze het snelste door het water.
Het mannetje van de Californische zeeleeuw kan 2 tot 2,5 meter lang worden en 200-400 kg wegen. De vrouwtjes worden 1,5 tot 2 meter lang en wegen zo’n 50-110 kg. Dat is natuurlijk erg zwaar. De dieren moeten wel zo zwaar zijn om zich warm te houden. Mensen trekken warme kleren aan en ’s nachts liggen we lekker in een warm bed. Zeeleeuwen zijn altijd buiten. Zeeleeuwen zijn veel in het water en dat is kouder dan zijzelf (het zijn zoogdieren, dus warmbloedige dieren). Daarom moeten ze wel een andere bescherming hebben om warm te blijven. Het gewicht danken de zeeleeuwen dan ook aan hun dikke vetlaag, die ze warm houdt ook al is het water nog zo koud.

Hieronder staan nog wat interessante weetjes over de Californische zeeleeuw.

Zeeleeuwen

Deel Neeltje Jans
met je vrienden!

Volgende show: 13:30 uur - Dolfijnenshow
Op dit moment: Actueel weerbeeld als pictogram 22 °C