Nationaal Park Oosterschelde

Van riviermonding tot Nationaal Park met een fascinerende (w)onderwaterwereld. Een unieke open verbinding tussen de Noordzee en de Oosterschelde zorgt voor verschillende ecosystemen. Van leefgebied, tot broedplaats en van thuishaven tot tussenstop. In 2002 kreeg dit unieke natuurgebied de status Nationaal Park. Ontdek dit seizoen onze nieuwe expositie in samenwerking met Nationaal Park Oosterschelde op de 1e etage van het hoofdgebouw Deltaplaza.

Van dam tot kering

In het oorspronkelijke plan van de bouw van de Oosterscheldekering zou de Oosterschelde worden afgesloten met een dam. In 1978 zou de dam voltooid zijn, echter kwam deze er nooit! Er ontstond in de samenleving een milieubewustzijn, de waarde van de Oosterschelde als zoetwatergetijdengebied werd steeds meer gezien. Onder andere de wetenschap, de visserij en de milieubeweging startten protesten en werden uiteindelijk gehoord bij het parlement. De bouw van de Oosterscheldedam werd gestaakt en er kwam een kering met getij: de Oosterscheldekering.

Eb en vloed

Doordat de Oosterschelde in open verbinding staat met de Noordzee, ontstaat een ondiepe zeearm met een getij. Twee keer per dag stroomt er 800 miljard liter zoutwater het gebied in en uit. Bij eb stroomt het water via de Oosterscheldekering de Oosterschelde uit, er ontstaan drogen platen en slikken. Bij vloed stroomt het water juist de andere kant op; de Oosterschelde in. Je ziet het landschap per getij verschillen, zo komen bij laag water verschillende planten en dieren tevoorschijn die je bij hoog water nooit had gezien! Ben je benieuwd naar welke dieren dat zijn? Dat kom je te weten in de nieuwe expositie!

Nationaal Park Oosterschelde is het grootste en natste Nationaal Park van Nederland.

Kaart van Nederland met aanduiding van de ligging van het Oosterscheldegebied

(W) Onderwaterwereld 

Door de verschillende factoren van zoet en zout water, van diep naar ondiep en van sterke naar zwakke stroming zijn er veel verschillende ecosystemen in de Oosterschelde. Elk met andere planten en dieren.

Een van de bekendste bewoners van de Oosterschelde is de zeehond. Wanneer het laag water is en de zon schijnt vinden ze het heerlijk om te zonnen op de zandplaten. Hier rusten ze uit of voeden hun jongen. Wil je weten hoe een zeehond klinkt? Neem dan eens een kijkje in de nieuwe expositie of bezoek de zeehonden tijdens een van de presentaties. Niet alleen zeehonden leven in de Oosterschelde, ook de kleinste walvissoort: de bruinvis. In tegenstelling tot andere walvissoorten springen ze niet vaak uit het water. Je ziet vaak alleen het puntje van de rugvin bovenwater komen. Bij rustig laagwater en met veel geluk spot je de kleine bruinvis!

Niet alleen boven water geniet je van het leven in de Oosterschelde, ook onderwater gaat er een wereld voor je open! Op, in en tussen de zandige bodem leven sepia’s, garnalen, schelpdieren en verschillende soorten wormen. Op de dijken, tussen de stenen, vind je krabbetjes en kreeften. Maar ook zeeanjelieren, mosselen en kleurrijke wieren. Schrikt niet! Maar ook in de Oosterschelde leven haaien… Gelukkig zijn de Hondshaai en Kathaai niet gevaarlijk voor mensen en zijn ze relatief klein.

Vogels

Niet alleen zeedieren houden van de Oosterschelde, ook vogels hebben hier hun plekje gevonden. Verschillende soorten vogels komen naar het Nationaal Park Oosterschelde voor voedsel, rust of om te broeden. Bij laagwater gaan de vogels op zoek naar voedsel, de slikken en platen zijn dan drooggevallen waardoor hun voedsel tevoorschijn komt. Na het harde werken rusten de vogels uit achter de dijken en in de karrevelden. Als je de vogels goed in de gaten houdt, weet je dus of het hoog- of laagwater is.

In de nieuwe expositie spot je de bekendste vogels, zoals de bergeend, steenloper en bontbekplevier. Zo ontdek je precies welke vogels wintergasten zijn, welke vogels er op doortrek zijn en welke vogels broeden in het Oosterscheldegebied. Zo leer je vliegensvlug alle ins en outs over de vogels!

 

In samenwerking met:

Expo Nationaal Park Oosterschelde

Deel Neeltje Jans
met je vrienden!

Volgende show: 13:30 uur - Dolfijnenshow
Op dit moment: Actueel weerbeeld als pictogram 22 °C