De Deltawerken

De Deltawerken is een van de beroemdste werken in de wereld. Nederland ligt voor meer dan de helft onder de zeespiegel. Voor ieders veiligheid zijn de Deltawerken gebouwd om herhaling van de watersnoodramp in 1953 te voorkomen.

Bij Deltapark Neeltje Jans kun je de geschiedenis opnieuw meemaken: van de watersnood tot en met de bouw van de Deltawerken.

Exposities en films over de Deltawerken
Exposities, films en een exclusie rondleiding in en rondom de Stormvloedkering geven een indruk van de enorme kracht van het water. Vanuit de hele wereld wordt de Stormvloedkering bezocht vanwege zijn unieke functie.

Rondleiding Stormvloedkering
Een rondleiding in en om de pijlers van de Stormvloedkering is mogelijk. Deze exclusieve rondleiding kunt u maken onder begeleiding van een gids. De gids vertelt over het ontstaan van de Deltawerken en laat u de pijlers van de Stormvloedkering van dichtbij beleven.

Voor meer informatie over de rondleidingen klik hier

Het Deltaplan

Al voor de Ramp van ’53 bestaan er plannen voor de afsluiting van de zeearmen. De watersnood versnelt echter de planvorming en uitvoering. In 1955 ligt het Deltaplan op tafel. Volgens het Deltaplan worden de belangrijkste zeegaten in het Zuidwesten van Nederland afgedamd. Alleen de open zeeverbindingen met Rotterdam en Antwerpen moeten gehandhaafd blijven. Naast het vergroten van de veiligheid is ook een verbetering van de zoetwaterhuishouding een doelstelling van het Deltaplan.

In 1957 wordt de Deltawet door het parlement aangenomen. De uitvoering wordt voortvarend aangepakt: de Deltawerken zijn begonnen.

De Deltawerken

Deel Neeltje Jans
met je vrienden!

Volgende show: 13:30 uur - Dolfijnenshow
Op dit moment: Actueel weerbeeld als pictogram 22 °C