Word een expert op het gebied van water, kust en Deltawerken!

Heb jij altijd al je spreekbeurt willen houden over de Watersnoodramp van 1953 of de bouw van de Deltawerken? Vertel je klas dan alles over hoe sterk het zeewater was in de nacht van 1 februari 1953, de bouw van de Stormvloedkering en de flora en fauna van Nationaal Park Oosterschelde. Op onze website is van alles te vinden over deze onderwerpen. Ben je nog niet uitgeleerd? Er staan links naar interessante websites, onder andere van het Nationaal Park Oosterschelde en de Maeslantkering.

Watersnoodramp 1953

In 1953 werd het Zuidwesten van Nederland getroffen door een enorme ramp: de Watersnoodramp. In de nacht van 31 januari op 1 februari stormde het zo hard, dat het zeewater erg hoog kwam te staan. Er kwamen gaten in de dijken en polders liepen onder. Huizen werden overspoelt met zeewater en honderden mensen verdronken. Slechts een klein gedeelte van Schouwen-Duiveland hielt het droog; de duinen op de kop van Schouwen en een paar polders bij Zonnemaire. Lees meer over de nacht van 1953 en bekijk de Delta Experience, een beleving over de Watersnoodramp.

De Deltawerken

Om een ramp zoals in 1953 te voorkomen is het Deltaplan opgesteld. Volgens dit plan worden de belangrijkste zeegaten in het Zuidwesten van Nederland afgedamd. Naast het vergroten van de veiligheid is ook een verbetering van de zoetwaterhuishouding een doelstelling van het Deltaplan. In 1957 werd de Deltawet aangenomen, de bouw van de Deltawerken kon beginnen. De Deltawerken bestaat uit verschillende dammen en keringen, zoals de Stormvloedkering.

Nationaal Park Oosterschelde

Door de bouw van de Stormvloedkering staat de Oosterschelde in open verbinding met de Noordzee. Twee keer per dag stroomt 800 miljard liter zoutwater het gebied in en uit. Door de eb en vloed regeling is de Oosterschelde een uniek gebied met verschillende soorten flora en fauna. Het is tevens het grootste nationale park van Nederland! De bekendste bewoners van het Nationaal Park Oosterschelde zijn de gewone zeehond en de bruinvis. Met rustig weer heb je de meeste kans om bruinvissen te spotten, vaak zie je nog net het topje van de rugvin.

Kom een keer langs!

Informatie op internet lezen is interessant maar het is nog véél interessanter om de Stormvloedkering in het echt te bekijken! Beleef de nacht van 1953 en zie hoe ongelooflijk sterk water kan zijn in de Delta Experience. Ben je ook nieuwsgierig geworden naar het Nationaal Park Oosterschelde? Vaar dan mee op de rondvaartboot Christaan B, wie weet spot jij nog een zeehond! Vergeet ook niet om de expo over de stormvloedkering van te bekijken.

Reserveer snel je bezoek!

Spreekbeurt

Deel Neeltje Jans
met je vrienden!

Volgende show: 13:30 uur - Dolfijnenshow
Op dit moment: Actueel weerbeeld als pictogram 22 °C