300.000 liter water!

In het grootste aquarium van Zeeland

Bluereef Aquarium Zeeland

In het Bluereef aquarium gebouw van Deltapark Neeltje Jans vind je het grootste zoutwateraquarium van Zeeland. Dit aquarium gevuld met 300.000 liter verwarmd Oosterschelde water is het verblijf voor verschillende tropische haaien zoals de witpuntrifhaai, zwartpuntrifhaai, de gebande luipaardhaai maar ook andere verschillende soorten tropische vissen zoals de clownvis, bekend van de tekenfilm Finding Nemo.

Leer meer over de dieren die in dit aquarium leven. Ontdek bijvoorbeeld alles over de meest bekende haaiensoorten die voorkomen in de verschillende zeeën en dat deze eigenlijk helemaal niet gevaarlijk zijn, wat veel mensen denken. Wist je dat een zwartpuntrifhaai altijd moet zwemmen om zuurstof binnen te krijgen? Maar hoe slaapt deze haai dan?

Bekijk de adembenemende onderwaterwereld of boek een rondleiding voor de schermen, achter de schermen bij onze vis-keuken en boven het grootste tropisch zoutwater aquarium van Zeeland.

Ben jij een echte durfal? En staat zwemmen met haaien op je bucketlist?

Boek dan hier het arrangement "zwemmen met haaien"!

Oosterschelde zaal

Behalve tropische vissen kom je in de Oosterschelde zaal veel mooie dieren uit onze eigen Noordzee en Oosterschelde tegen. In de verschillende kleinere aquaria zie je onder andere zeepaardjes, kreeften, verschillende soorten roggen maar ook hondshaaien. Deze laatste soort kun je zelfs aaien! In de “aaibak” leven twee ongevaarlijke haaiensoorten, namelijk de hondshaai en de kathaai. Maar ook de roggen laten zich graag aaien.

Kraamkamer

In de kraamkamer van het Bluereef Aquarium Zeeland komen regelmatig jonge roggen en haaien uit hun ei gekropen. We hebben het dan over hondshaaien, kathaaien en verschillende soorten roggen, zoals stekelroggen, kleinoogroggen en gevlekte roggen.

De eieren van een rog en een haai zijn plat. Aan de eieren van de haaien zitten lange hechtdraden. Deze draden draait de moederhaai bij het leggen rond een plant. Zo wordt het ei niet meegenomen door de stroming. Wanneer het eitje net is gelegd, dan zie je door de doorzichtige wand een dooier. Na korte tijd kun je in de dooier een rood stipje zien. Vanuit dit rode stipje begint een navelstreng en het jonge haaitje te groeien. Wanneer het jonge haaitje net begint te groeien, dan is het nog minuscuul klein en beweegt het er druk op los.

Na 9 maanden is het haaitje zo groot geworden dat het dubbelgevouwen zit in het ei. De dooier is dan helemaal verdwenen in de buik van het haaitje. En het haaitje wordt geboren.

De jonge rogjes ontwikkelen zich vrijwel hetzelfde in hun eitjes, echter de wand van een roggenei is niet doorzichtig, dus de ontwikkeling is moeilijker te volgen. Aan de roggeneieren zitten ook geen lange hechtdraden, maar hele korte, stugge draden met een bocht je erin.

Een deel van de kraamkamer kun je zien in de Oosterschelde zaal.

Ook interessant

Bluereef Aquarium Zeeland

Deel Neeltje Jans
met je vrienden!

Volgende show: 13:30 uur - Dolfijnenshow
Op dit moment: Actueel weerbeeld als pictogram 22 °C